09.09.2021

Церебролізин зменшує ускладнення, пов'язані з тромболізисом та тромбектомією

Реканалізаційна терапія є золотим стандартом лікування гострого ішемічного інсульту, однак після неї хороший результат через 90 днів спостерігається лише в 40% випадків, навіть якщо тромболізис або тромбектомія були успішно проведені.

Це доводить, що одного лише відкриття великих судин з оклюзійним ураженням недостатньо, щоб гарантувати хороший результат для цих пацієнтів. Проте відкриті судини можуть покращити шанси нейропротекторів, таких як Церебролізин®, стати більш ефективними на ранній стадії інсульту внаслідок збереження тканини зони напівтіні.

Ще однією потенційною перевагою Церебролізину є те, що нещодавно Майкл Чопп показав у своєму дослідженні на людських клітинах, що Церебролізин® може покращити цілісність гематоенцефалічного бар’єра і завдяки цьому зменшити геморагічну трансформацію, яка являє собою серйозну проблему безпеки, особливо для пацієнтів в кінці часового вікна для проведення тромболізису або для пацієнтів з так званим «інсультом після пробудження».

Перспективні клінічні результати

У нещодавно опублікованому дослідженні, проведеному в Zagreb University Hospital під керівництвом Prof. Zdravka Poljakovic, 44 пацієнтам із важким інсультом із вихідним показником NIHSS > 8 балів, у яких попри проведення реканалізаційного лікування не спостерігалося клінічного покращення, було призначено Церебролізин® (n = 23) в якості додаткової терапії або тільки стандартне лікування (n = 21).

Церебролизин польза

Обґрунтування поліпшення клінічного результату

Нейротрофічний лікарський засіб із мультимодальною дією Церебролізин® може мати позитивний ефект на пізні наслідки реперфузійного синдрому завдяки зменшенню нейрозапалення, покращенню життєздатності нейронів, збільшенню нейрогенезу і стабілізації гематоенцефалічного бар’єра.

Церебролізин® як додаткова терапія видається корисним і безпечним для пацієнтів із гострим інсультом з точки зору зниження ризику геморагічних ускладнень після реканалізаційної терапії. Цю гіпотезу необхідно підтвердити більшими рандомізованими контрольованими випробуваннями.

Більш детальна інформація про дослідження >>>