15.05.2020

Розлади свідомості після інсульту

Оскільки розлади свідомості (РС) в цілому належать до більш серйозних і рідкісних наслідків захворювання, до 20% пацієнтів після інсульту або черепно-мозкової травми страждають від однієї форми РС.

церебролизин

У той час як більш легкі форми, такі як сплутаність свідомості, є тимчасовими, більш тяжкі форми, такі як вегетативний стан або кома, можуть тривати кілька років. Варіанти фармакологічного лікування, наприклад амантадин, показали деякі перспективні результати, однак клінічно значущі загальні ефекти мали обмежений характер, особливо у пацієнтів, які страждають від важких форм РС5.

За останні роки в світі було проведено кілька клінічних досліджень із Церебролізином® для розробки нових концепцій терапії пацієнтів із тяжкими ураженнями, що передбачали також задоволення їхніх незадоволених потреб. У цих дослідженнях оцінювали ефективність Церебролізину® в комбінації з амантадином або в комбінації з амантадином і пірацетамом.

церебролизин

Особливо слід відзначити дослідження «Ефекти Церебролізину® в пацієнтів у стані мінімальної свідомості (СМС) після інсульту» (Див. посилання). У пацієнтів, які отримували Церебролізин®, значно покращилася оцінка за шкалою CRS-R (р = 0,010) після корекції факторів, які спотворюють результат. На рисунку вище видно, що лікування Церебролізином® демонструє поліпшення СМС пацієнтів з інсультом, яке є в два рази кращим у порівнянні з контрольною групою (оцінка за шкалою CRS-R 4,2 у групі Церебролізину® у порівнянні з 2,3 у групі плацебо).

Було зроблено припущення, що Церебролізин® викликає цей клінічно значущий результат, збільшуючи рівні нейротрофічних факторів, таких як нейротрофічний фактор головного мозку (НФГМ). Мозок людей з більш високим рівнем НФГМ більш стійкий до пошкоджень; таким чином, пацієнти з більш високим рівнем НФГМ можуть мати більш високу здатність до відновлення свідомості.

Наразі компанія «ЕВЕР» заохочує ці та інші згадані вище дослідницькі групи проводити проспективні пілотні дослідження з Церебролізином® при розладах свідомості, оскільки вона впевнена, що Церебролізин® також може показати позитивні ефекти в цих нещодавно запланованих дослідженнях.