16.02.2023

Нова концепція мультимодального фармакологічного лікування: клінічні випадки

Сучасні підходи щодо лікування інсульту та черепно-мозкової травми зосереджені не тільки на виживанні пацієнтів. Вони також спрямовані на забезпечення належної якості життя, навіть всупереч поганим прогнозам.

У нещодавно опублікованій серії випадків Clinical Case Reports видавництва Wiley Publishing Dr. Trimmel, головний лікар Wiener Neustadt Regional Hospital, одного з найважливіших центрів лікування ЧМТ в Австрії, повідомив про двох молодих людей, які отримали серйозні травми під час їзди на мотоциклі та катанні на лижах. При надходженні пацієнтів до лікарні оцінка за Шкалою коми Глазго становила 4 і 3 бали.

Ця серія випадків зосереджена на новій концепції мультимодального фармакологічного лікування: тривалому застосуванні високих доз Церебролізину.

Церебролізин

КОРОТКИЙ ОПИС КЕЙСІВ

У двох випадках пацієнтами були молоді чоловіки віком 29 і 30 років із політравмою та важкою черепно-мозковою травмою, які отримували Церебролізин® у добовій дозі 50 мл і 3 г цитиколіну протягом 21 дня поспіль. Лікування було розпочато одразу після госпіталізації. Попри несприятливий загальний прогноз, заснований на оцінці за Шкалою оцінки тяжкості травми (ISS) та Модифікованою шкалою оцінки травми (RTS), їхнє відновлення було напрочуд обнадійливим і призвело до оцінки за Шкалою виходів Глазго 6 і 5 балів і оцінки за Модифікованою шкалою Ренкіна 2 і 4 балів через один рік. Обидва пацієнти можуть займатися своєю повсякденною діяльністю більш-менш самостійно і висловили в інтерв'ю після лікування намір насолоджуватися своїм життям попри певні обмеження.

ОБҐРУНТУВАННЯ КОНЦЕПЦІЇ ЛІКУВАННЯ

Концепція лікування, розроблена Dr. Trimmel, базується на попередньому досвіді застосування нейропротекторного засобу цитиколіну. Незважаючи на деякі прояви ефективності лікування, результати використання цитиколіну збігаються з даними літератури, згідно з якою всі РКД із застосуванням цитиколіну як мономодального підходу до лікування не показали значних покращень ЧМТ.

Після публікації дослідження CAPTAIN II, яке показало значну перевагу Церебролізину порівняно з плацебо, Dr. Trimmel почав комбінувати обидва лікарські засоби, що призвело до разючих результатів, задокументованих в опублікованих серіях випадків.

Обґрунтуванням такого підходу було те, що обидві діючі речовини мають нейропротекторні властивості. Підтримуючи регенерацію клітинних мембран, сприяючи цілісності гематоенцефалічного бар’єра та зменшуючи нейрозапалення, можна зменшити кількість тих медіаторів, які часто призводять до вторинного пошкодження після ЧМТ.

ЦЕРЕБРОЛІЗИН® – НЕОБХІДНИЙ ЛІКАРСЬКИЙ ЗАСІБ, ЩО ПОКРАЩУЄ ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛІКУВАННЯ

Хоча це перша публікація, яка описує синергію цитиколіну та Церебролізину, ефективність комбінації Церебролізину та інших стандартних методів лікування вже добре відома з попередніх клінічних досліджень:

• Дослідження Alvarez et al. (2011) показало, що Церебролізин® у поєднанні з донепезилом покращує результати та показники відповіді на лікування у пацієнтів із хворобою Альцгеймера.

• У дослідженні Lang et al. (2013) було продемонстровано, що Церебролізин® при додаванні до тромболізису з rtPA прискорює одужання та збільшує відсоток респондерів при оцінці за шкалою NIHSS, що свідчить про ефективність такої комбинації.

• Дослідження CARS (Muresanu et al., 2016) показало, що поєднання Церебролізину з фізіотерапією призводить до високодостовірного покращення рухового відновлення.

Лікувальні ефекти, які спостерігаються в цих комбінаціях, крім того, вказують на відсутність обмежень щодо застосування Церебролізину при різних типах інсульту чи часі початку лікування.

РЕЗЮМЕ

Ця серія випадків узгоджується з даними клінічних досліджень, згідно з якими Церебролізин® може посилити ефективність лікувальних заходів, які досягають лише обмеженого успіху як монотерапія. Діючі речовини, які були неефективними як монотерапія в клінічних дослідженнях, такі як цитиколін, або чия ефективність і рівень відповіді обмежують успіх лікування, такі як rtPA чи інгібітори холінестерази, вірогідно отримують переваги від комбінації з Церебролізином: покращені шанси на виживання та поліпшений прогноз щодо сприятливого довгострокового результату.

Церебролізин® є дуже потужним лікарським засобом для покращення віддалених результатів за показаннями, які вимагають мультимодального підходу до лікування через складність клінічних проявів, наприклад, при тяжкому інсульті або ЧМТ.

 

Джерело