27.02.2024

Церебролізин® у рекомендаціях різних країн

Вступ

Одним з найважливіших аргументів щодо ефективності та безпеки лікарського засобу є включення до рекомендацій щодо лікування на основі клінічних даних.

Лікарі в усьому світі все ще отримують більшу частину своїх знань, читаючи відповідну літературу, хай то нове якісне клінічне дослідження, систематичний огляд певного класу ліків або однієї діючої речовини. Для медичних спеціалістів стає все більш важливим, коли представлені та опубліковані докази є достатньо сильними для того, щоб включити певну діючу речовину до рекомендацій.

Рекомендації щодо інсульту є наслідком позитивних результатів проведених високоякісних досліджень.

Нова ера для Церебролізину розпочалася у 2016 році, коли були опубліковані результати високоякісного та масштабного рандомізованого клінічного дослідження при інсульті CARS, які продемонстрували суттєвий вплив цього церебропротекторного лікарського засобу на ефективність лікування післяінсультних рухових ускладнень у поєднанні з фізіотерапією.

У все більшій кількості країн була розроблена нова категорія рекомендацій – рекомендації з нейрореабілітації, які переглядалися та доповнювалися лікарськими засобами.

І щоразу, коли протягом останніх 6-7 років розроблялися якісь нові рекомендації з лікування інсульту, до них також включали Церебролізин®. Мабуть, немає жодних нових рекомендацій, опублікованих протягом цього періоду часу, у яких був би відсутній Церебролізин®.

Перелік рекомендацій, куди включений Церебролізин®, стає все довшим, що сприяє ще більшому визнанню цього лікарського засобу глобальною інсультною спільнотою:

Рекомендації EAN

Австрійські рекомендації

Азербайджанські рекомендації

Аргентинські рекомендації

Канадські рекомендації

Казахські рекомендації

Корейські рекомендації

Німецькі рекомендації

Польські рекомендації

Румунські рекомендації

Узбецькі рекомендації

Навряд чи будь-який лікар, що лікує інсульт, буде заперечувати, що пацієнти отримують значну користь від лікування Церебролізином, оскільки це суперечило б висновкам багатьох комітетів з розробки рекомендацій у різних регіонах світу. Такі рекомендації мають дуже сувору методологію пошуку та оцінки.

Клінічні рекомендації при ЧМТ

Цікавим є той факт, що попри суттєвий глобальний тягар черепно-мозкової травми фармацевтична індустрія, а також медична спільнота не мають такого ж інтересу щодо розробки нових ефективних ліків, зокрема у сфері нейровідновлення після травми головного мозку, від якої страждає понад 70 мільйонів пацієнтів.

Попри це Церебролізин® вже включений до своїх перших рекомендацій щодо ЧМТ. У Канадському огляді ERABI (Evidence-Based Review of Acquired Brain Injury) Церебролізин® отримав рекомендацію 1b у домені дефіциту уваги.

Хоча все ще існує ситуація, що різні комісії з розробки клінічних рекомендацій надають різні рівні рекомендацій для Церебролізину, один факт є беззаперечним – зазвичай рекомендується використовувати Церебролізин® у пацієнтів, які перенесли інсульт, і таке лікування слід починати якомога раніше.